Akoestische bewaking maakt het mogelijk personen en ruimtes permanent te bewaken. Het verplegend of verzorgend personeel kan normaal gesproken onmogelijk 24 uur per dag op iedere kamer aanwezig zijn of persoonlijk contact houden met iedere patiënt. Om toch continu een oortje in het zeil te houden, kan een akoestische bewakingssysteem een goede oplossing bieden. Zo kan met hetzelfde aantal personeelsleden, meer zorg worden geleverd.
Voor het akoestisch waken over het welzijn van een persoon of het bewaken van een ruimte kan een geluidsdrempel worden ingesteld. Het gaat hierbij om de maximale geluidssterkte en de tijdsduur van het geluid. De geluidsdrempel kan per persoon verschillen. Bij de ene persoon is dit een luide schreeuw terwijl dit bij de ander gefluister is. In unicare® kunnen de verschillende drempels worden geprogrammeerd en er kunnen verschillende drempels ingesteld worden op basis van dag en nacht. Als de ingestelde geluidsdrempel wordt overschreden volgt er een alarm. Dit alarm waarschuwt personen via een pager, DECT-toestel of smartphone met de CLB-app.
Toepassingsgebieden
De Unicare® oplossingen van CLB voor akoestische bewaking worden veel toegepast binnen instellingen voor verstandelijk gehandicapten, de psychiatrie, in isoleer- of separeerruimtes en voor de verzorging van patiënten met motorische stoornissen. Daarnaast wordt akoestische bewaking steeds vaker gebruikt binnen zorginstellingen om adequaat zorg te kunnen verlenen.
Intramuraal en extramuraal
CLB levert zowel bewakingsposten voor intramurale (eigen netwerk binnen het gebouw/terrein) als voor extramurale zorg. Bij laatstgenoemde verloopt de aansturing via ISDN of IP. Onze extramurale oplossingen hebben de volgende voordelen:
• 1 aansluiting, waardoor minder kosten
• Geen gesprekskosten (enkel IP)
• Snelle verbinding
• Continue bewaking van de verbinding
Video en spraak
De bewakingsposten beschikken over aansluitingen voor een videocamera. Een camerabeeld kan gelijktijdig met de oproep worden gepresenteerd. Ook is er een mogelijkheid om extra spreek-/luisterunits aan te sluiten.
Opnemen van geluid
De evaluatie van een oproep is mogelijk door het toepassen van een opnamechip. Deze chip neemt continu alle geluiden in een ruimte op. Softwarematig is te bepalen hoeveel seconden voor en hoeveel seconden na een alarmering men bij het uitluisteren wil kunnen horen (max. 16 seconden).
Uitbreidbaar met unicare® concepten
Door de modulaire opbouw kunnen unicare® systemen voor akoestische bewaking op ieder gewenst moment worden uitgebreid met systemen of producten van andere unicare® concepten. Zo is bijvoorbeeld een koppeling mogelijk met een systeem voor persoonsalarmering, calamiteitenoproep of gebouwbeheer.
Akoestische bewaking 3e generatie
In de nachtzorg wordt veel gebruik gemaakt van akoestische bewaking. Met akoestische bewaking worden bewoners, cliënten en patiënten actief uitgeluisterd, om de status van hun welbevinden te monitoren.
Deze systemen bewaken cliënten door continu het geluid in verschillende ruimtes te monitoren. Bij overschrijding van een geluidsdrempel in een ruimte gaat de oproep naar het nachtzorgcentrum waar professionele zorgverleners de bewoners kunnen inluisteren.
Huidige systeem
Traditionele systemen voor akoestische bewaking geven bij overschrijding van een ingesteld volume (1e generatie) of bij hoog volume voor een instelbare tijd (2e generatie) een alarmmelding. Beide methoden geven echter een veelheid ‘ongewenste meldingen’ die komen door de beperkte instelmogelijkheden.
Revolutie
Met ons systeem (AB3) kunnen generieke geluiden als muziek, regen, passerende voertuigen en stromend water herkend en desgewenst uitgefilterd worden. Tevens werkt onze oplossing volume onafhankelijk en kunnen cliëntspecifieke geluiden zoals praten, snurken of agressie herkend worden en desgewenst doorgegeven worden aan het nachtzorgcentrum. Een ware revolutie voor de nachtzorg, waarmee meer dan 50% van de ongewenste alarmen uitgefilterd kunnen worden!
Cochlairogram van een audiostream
Voordelen voor de cliënt
– Hogere kwaliteit van de zorg
– Eerder zorg waar en wanneer nodig
– Minder gemiste zorgvragen
– Meer privacy – er wordt alleen uitgeluisterd als het nodig is
– Cliënt wordt ’s nachts minder onnodig gestoord aangezien minder vaste rondes nodig zijn
Voordelen voor de zorgprofessional
– Minder werkdruk op het nachtzorgcentrum door minder ongewenste meldingen
– Betere prioriteitsstelling voor niet-geplande zorgvragen
– Minder ‘voor niets’ lopen
– Verhoogde veiligheid met agressiedetectie, ook overdag
Voordelen voor de zorginstelling
– Hogere tevredenheid medewerkers door lagere werkdruk
– Betere concurrentiepositie in de regio, zowel op het gebied van nacht- als dagzorg
– Zorginstelling kan zich beter wapenen tegen ontgroening/vergrijzing problematiek
– Benadrukt het innovatieve karakter van de zorginstelling
– Efficiencyslag te behalen
– Meer cliënten per bedienpost mogelijk
– Minder rondes nodig
– Nieuwe medewerker kan sneller en makkelijker opgeleid worden – geen jarenlange ervaring nodig om cliëntspecifieke geluiden te herkennen
Samenwerking met Sound Intelligence
Sound Intelligence maakt sinds 2009 onderdeel uit van de CLB groep en de ontwikkelaars van Sound Intelligence hebben hiermee toegang tot de Research & Development afdeling van CLB en vice versa. Kennis wordt gedeeld en geïntegreerd waarmee voor de klanten van CLB een eenduidige oplossing is gecreëerd, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de (bestaande) unicare® infrastructuur. De techniek van Sound Intelligence wordt toegepast in dit product.