UZA tilt televisie en informatieschermen in het ziekenhuis naar een hoger niveau

Project Overview

Als een van de meest vooraanstaande ziekenhuizen in België, wordt het UZA geprezen om haar kwaliteitsvolle patiëntenzorg. Er worden jaarlijks meer dan 180000 patiënten behandeld. Zij worden verzorgd door 2800 personeelsleden. Naast het bieden van een uitmuntende gezondheidszorg, leggen zij zich ten volle toe op baanbrekend wetenschappelijk en kwaliteitsvol academisch onderzoek.

Het UZA bevindt zich op een groot perceel en omvat 40 verschillende medische divisies, 570 bedden, een zorghotel en verschillende publieke ruimtes. Een gevarieerde omgeving die vraagt om een unieke benadering.

Één van de belangrijkste principes van het ziekenhuis is ‘streven naar kwaliteit’, zowel op het niveau van de zorg als de service die het biedt. In dat kader nam men de beslissing om te investeren in nieuwe technologieën. In 2012 startte de bouw van een nieuw moeder & kind departement. De ideale gelegenheid om een nieuw en gemoderniseerd IPTV-systeem uit te proberen, iets dat ze al een hele tijd in het achterhoofd hielden.

Dirk De Man, hoofd van de technische dienst van het UZA,aan het woord: “het nieuwe gebouw gaf ons de kans om te bekijken hoe we het anders konden aanpakken. We investeerden in nieuwe technologieën en konden op die manier op een kleinere schaal testen alvorens een grotere investering te doen in het ganse ziekenhuis. Het gaf ons de
kans om de technologie echt te begrijpen alvorens grotere uitgaven te doen.”

Het UZA startte met het installeren van 40 schermen met digital signage op verschillende plaatsen in het ziekenhuis, en IPTV voor 30 bedden. Dat aantal werd snel uitgebreid tot 100 bedden met TV en dan nog eens 70 in het viersterren zorghotel op de site. Dat zorgde voor een kwaliteitsvol hotel TV-systeem voor patiënten, compleet
met zorginformatie, raadpleegbare FAQ en informatie voor herstellende gasten.

Dirk: “Naast het leveren van digital signage en IPTV-services, integreert de interactieve TV-portal met ons eigen systeem van hotelbeheer. Daardoor kunnen onze patiënten hun rekening en factuur raadplegen op het scherm, berichten ontvangen van zorgverleners, een antwoord vinden op hun vragen en hebben ze – uiteraard – toegang tot kwaliteitsvolle TV en ontspanning.”

In de toekomst zal het systeem zich aanpassen aan de noden van het ziekenhuis, haar werknemers én patiënten met enquêtes, een bestelservice voor maaltijden, gepersonaliseerde kalenders en unieke zorginformatie die wordt aangeboden op elke individuele TV.

Dirk vat het als volgt samen: “Met de hulp van Alegre en Tripleplay hebben we een platform gecreëerd dat gedreven wordt door patiëntenzorg, waardoor we patiënten de kans geven deel te nemen aan het herstel en hun verblijf aangenamer te maken. We zijn verheugd met Alegre en Tripleplay als partners in zee te zijn gegaan.”